Handleiding

Vind hier alle informatie over het skiteam, deze website, de NskiV en het wedstrijdcircuit.

Het Skiteam

 • Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat
 • Groepen
 • Trainers
 • Trainingstijden
 • Website
  • Mijn account
  • Inschrijven
  • Uitschrijven
 • Social Media

Wedstrijdcircuit

 • Nederlandse Ski Vereniging
 • WinterNet
 • Wedstrijdlicentie
 • Uitkomen voor Skiteam NWG
 • Skibanen & Skiteams
 • Leeftijdscategorieën
 • Wedstrijdafkortingen
 • Wedstrijdsoorten
 • Voorwaarden deelname aan wedstrijden
 • Helm- & beugelplicht
 • Reglement Alpine Ski
 • NskiV-punten & Ranglijsten

Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat

Het Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat (PWS) bij Skiteam Nieuwegein zijn Sandra & Karin. Hun taak is om contact te houden met de Nederlandse Skivereniging (NskiV), de PWS'ers van andere skiteams en Skipiste Nieuwegein. Informatie van hen zullen zij doorsturen aan leden van Skiteam Nieuwegein. De PWS organiseert ook de wedstrijden op eigen baan (Skipiste Nieuwegein). Verder regelen zij in samenwerking met Ricardo de inschrijvingen voor de wedstrijden. Voor al je vragen over het Skiteam, wedstrijdskiën enzovoorts kan je terecht bij hen. Hun mailadres is pws@skipistenieuwegein.nl

 

Trainers

De trainers van Skiteam Nieuwegein zijn: Ton Quaadgras, Ricardo van der Vooren, Britt van Winsen, Bob van Beek, Jordy Lissenberg, Mike van Noordenburg en Mido Verhoef. Zij zijn allen Oostenrijks gediplomeerde skileraren en zullen de trainingen op Skipiste Nieuwegein geven. 


Trainingstijden

Skiteam Nieuwegein traint van begin september tot eind maart iedere dinsdag en vrijdag: groep 1 t/m 3 trainen van 16:30 tot 17:50 uur en groep 4 t/m 6 van 18:10 tot 19:30 uur.

Website

De website van Skiteam Nieuwegein is www.skiteamnieuwegein.nl. Op de website vind je informatie over het skiteam en wedstrijdskiën, ook vind je hier het laatste nieuws, de wedstrijdkalender en alle uitslagen. Daarnaast kun je als lid van Skiteam Nieuwegein inloggen op de website en je inschrijven voor wedstrijden. De webmaster van de website is Ricardo.

Mijn account
Elk gezin van het skiteam heeft een eigen account voor deze website. Inloggen kan door bovenin de website op "Inloggen / Mijn account" te klikken.

Op de accountpagina kan je je naam, adresgegevens, telefoonnummer en mailadres wijzigen. In de blauwe kolom zie je de gezinsleden, via het potloodje kan je een profielfoto toevoegen. Profielgegevens kunnen alleen gewijzigd worden door Ricardo.

Inschrijven voor wedstrijden

Inschrijven is via deze website enkel mogelijk voor nationale puntenwedstrijden op de baan en in de sneeuw. Voor inschrijving van seriewedstrijden en Nederlands kampioenschappen moet je zijn op www.nskiv.org. De inschrijvingen die via deze website verlopen zullen één maand voor wedstrijdaanvang geopend worden en sluiten op de uiterlijke inschrijfdatum om 19:00 uur (tijd kan afwijken!).

Hoe werkt het?

 1. Klik bovenin de website op "Inloggen / Mijn account".
 2. Klik de account pagina weg (via het grote blauwe kruis rechts bovenin).
 3. Klik in het menu op "Wedstrijden" en bij de betreffende wedstrijd op "Meer info / Inschrijven".
 4. De wedstrijdpagina opent, hier vind je alle informatie over de wedstrijd. Klik op de button "Profiel[en] inschrijven".
 5. Selecteer de deelnemende familieleden en klik daarna op "Schrijf Profiel in".
 6. In de blauwe kolom zie je welke profielen je hebt ingeschreven.
 7. Onderaan de wedstrijdpagina kan je zien wie er nog meer zijn ingeschreven.

 

Uitschrijven voor wedstrijden

Uitschrijven kan tot en met de uiterlijke inschrijfdatum om 19:00 uur, daarna verloopt de afmelding voor een wedstrijd via Karin en Sandra (PWS).

Hoe werkt het?

 1. Log in en ga naar de betreffende wedstrijd.
 2. In de blauwe kolom zie je welke profielen je reeds hebt ingeschreven.
 3. Klik bij de betreffende persoon op "Uitschrijven" en bevestig.

Nederlandse Skivereniging

Het wedstrijdcircuit is in handen van de Nederlandse Ski Vereniging (NskiV), zij maken de wedstrijdkalender tot stand, regelen de licenties, organiseren seriewedstrijden, Nederlandse Kampioenschappen en houden de database met puntentelling van iedere skiër bij. De website van de Nederlandse Skivereniging is https://www.wintersport.nl/, de website met de wedstrijdkalender en data over atleten is https://data.wintersport.nl.

 

Wedstrijdlicentie

Om mee te kunnen doen aan nationale wedstrijden van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en/of internationale wedstrijden van de Internationale Ski Federatie (FIS) of het Internationaal Paralympics Comité (IPC) heb je een wedstrijdlicentie nodig. Op deze pagina vind je overzichtelijk welke licentie jij nodig hebt en kun je deze direct aanvragen.

Waarom heb ik een licentie nodig?

Je hebt een wedstrijdlicentie nodig om deel te kunnen nemen aan nationale en/of internationale wedstrijden. Zodra je een licentie aanvraagt, word je geregistreerd als actieve sporter en kunnen de wedstrijdorganisatoren aan de hand van jouw gegevens startlijsten en uitslagenlijsten publiceren. Je gegevens worden ook gebruikt om behaalde wedstrijdpunten te registreren en nationale/internationale ranglijsten te publiceren.

Soorten licenties

Je kunt via de NSkiV vijf verschillende licenties aanvragen, nationale ski, nationale snowboard & freeski, nationale langlauf, internationale FIS en internationale IPC (Paralympisch) licentie.

Uitkomen voor een club of team

Als je lid bent van een bij de NSkiV aangesloten wintersportorganisatie en daarvoor wilt uitkomen op wedstrijden, meld dit dan bij je inschrijving. Bij alpineskieën kan je hierbij een keuze maken tussen een sneeuwteam en een baanteam. Ben je geen lid van een team, maak dan de keuze voor individueel licentiehouder. Wanneer je van team wilt wisselen, zorg dan dat beide organisaties dit formulier ondertekenen.

Nationale licentie alpineskiën

·               Tot en met 1 oktober 2022 is de nationale licentie €25 in plaats van €30. 

·               De licentie moet minimaal 10 dagen voor (deelname aan) de eerste wedstrijd zijn aangevraagd, anders lukt het niet om dit in de administratie tijdig te verwerken.

Licentie aanvragen

Uitkomen voor Skiteam Nieuwegein

Als lid van Skiteam Nieuwegein kom je tijdens de wedstrijden uit voor Skiteam Nieuwegein, tijdens de aanvraag van je eerste licentie meld je dat aan het sportsecretariaat. Geef je niets door, dan word je als individueel deelnemer geregistreerd.

 

Wedstrijdsoorten

NATIONALE PUNTENWEDSTRIJD BAAN
De Puntenwedstrijden baan (NPWB) worden gehouden op de verschillende borstelbanen van Nederland. Iedereen met een wedstrijdlicentie mag deelnemen aan deze wedstrijden, tenzij anders aangegeven door de organiserende club. Met een NPWB ski je drie manchés in één dezelfde slalom (AAA), je zet dus drie tijden neer. De twee snelste tijden worden bij elkaar opgeteld en daarvan wordt het gemiddelde genomen, de snelste drie gemiddelde tijden in elke poule krijgen een prijs (zie indeling leeftijdscategorieën), tenzij anders aangegeven op de uitnodiging. Tijdens deze wedstrijden ski je ook zogenaamde NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via deze site.

NATIONALE PUNTENWEDSTRIJD SNEEUW
De Puntenwedstrijden sneeuw (NPWS) worden gehouden in de verschillende sneeuwhallen in Nederland en in skigebieden in Duitsland en Oostenrijk. Iedereen met een wedstrijdlicentie mag deelnemen aan deze wedstrijden, tenzij anders aangegeven door de organiserende club. Met een NPWS ski je twee manchés (AA of AB), je zet dus twee tijden neer. Tijdens deze wedstrijden ski je ook zogenaamde NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via deze site.

KIDSCUP BAAN & NskiV Cup
De Kidscup Baan (KCB) en NskiV Cup zijn seriewedstrijden en worden samen met een skiteam georganiseerd door de NskiV. Beide wedstrijden vinden steeds op dezelfde dag en baan plaats, in een serie van drie verschillende dagen verspreid over het seizoen. De Kidscup Baan is bedoelt voor iedereen met een wedstrijdlicentie in de poules U8 tot en met U12. De NskiV Cup is voor alle skiërs in de groepen U14 t/m MAS. Er gelden geen puntenlimieten meer voor deze wedstrijden. Zowel de Kidscup Baan als de NskiV Cup bestaan uit zes wedstrijden per seizoen, waarvan er telkens twee wedstrijden op één dag en op één baan worden gehouden. Deze wedstrijden vinden dus per seizoen plaats op drie verschillende dagen en skibanen. Er worden per wedstrijddag twee slaloms gestoken, een A-slalom en een B-slalom. Bij wedstrijd één van die dag ski je slalom-A en vervolgens slalom-B. Bij wedstrijd twee van die dag ski je slalom-B en vervolgens weer slalom-A (ABBA). Bij elke wedstrijd wordt er gekeken naar je eindtijd (tijd slalom A+tijd slalom B), de snelste drie krijgen een prijs. Omdat het een seriewedstrijd is, bouw je in je eigen leeftijdscategorie per wedstrijd seriepunten op, de snelste krijgt de meeste punten, de langzaamste de minste. Wie er uiteindelijk bij de Finale de meeste seriepunten heeft, ontvangt een prijs. Verder ski je tijdens deze wedstrijden ook nog de NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijd gaat via de website van de NskiV.

2RACE
De 2R@ce (2RC) is een seriewedstrijd van drie verschillende wedstrijddagen, bedoeld vanaf de poules U14. Dit is een wedstrijd waarbij alle skiërs eerst aan een gewone NPWB deelnemen en daarna aan de parallelslaom. Voor kwalificatie voor de parallelslalom geldt de totaaltijd van de twee beste omlopen uit de voorafgaande NPWB. De top 8 van de volgende leeftijdscategorieën kwalificeert zich voor de 2R@ce (parallel) en skiet per leeftijdscategorie tegen elkaar.

Inschrijven verloopt automatisch bij inschrijving voorafgaande NPWB.

Leeftijdscategorieën 

PouleGeboortejaarGeboortejaar
U7*2017 
U8*2016 
U1020142015
U1220122013
U1420102011
U1620082009
U1820062007
U212003 t/m2005
Senioren1994 t/m2002
Masters1993 en ouder 

Dit overzicht geldt voor seizoen 2023/2024

Wedstrijdafkortingen

NPWBNationale Puntenwedstrijd Baan
NPWSNationale Puntenwedstrijd Sneeuw
KCBKids Cup Baan
NCNskiV Cup
KCSKids Cup Sneeuw
2RC2Race
CKClubkampioenschappen
NJKNederlands Jeugd Kampioenschap
NKNederlands Kampioenschap
SNSnowStar

Skibanen & skiteams

 

LocatieSkiteamSkiteam afkortingReisduur vanuit NWG
Alpine World Oss*Alpine World OssAWO50 min
Outdoor Valley Wintersport*RS Skiteam BergschenhoekRSB45 min
Skicentrum Drechtsteden*Skiselectie DrechtstedenSSD50 min
Ski- & Snowboardclub de Schans*Skiteam De SchansDES60 min
Skibaan de DousbergSkiteam LimburgSTL2 u
Skicentrum HoofddorpSkiteam HoofddorpHOO45 min.
Il PrimoIl PrimoILP1 uur 10 min
Skipiste Nieuwegein*Skiteam NieuwegeinNWGThuis
SkiCentrum MoserSkiteam TwenteSKT1 u 50 min
Skicentrum Soesterberg*Skiteam SoesterbergSTB25 min
Molecaten Outdoor DrentheSkiteam DrentheSKD2 u 5 min
Wolfskamer Wintersport*Alpineteam WolfskamerWOL40 minuten

*De banen gemarkeerd met * zijn toegankelijk voor beginnende wedstrijdskiërs en categorie U8.

Voorwaarden deelname aan wedstrijden

NATIONALE PUNTEN WEDSTRIJD BAAN
Alle leeftijdscategorieën. Geen puntenlimiet.

KIDS CUP BAAN
Deelname voor poules U8 tot en met U16 .

 • Puntenlimieten zijn vervallen voor de KidsCup Baan. 

NskiV Cup
Deelname voor poules U18 tot en met MAS .

 • Puntenlimieten zijn vervallen voor de NskiV Cup. 

2RACE
Deelname vanaf U14. Geen puntenlimiet. Kwalificatie vindt plaats op de wedstrijddag zelf tijdens de NPWB voorafgaand aan de 2R@ce. De volgende skiërs plaatsen zich voor de 2R@ce (parallel).

 • U14+U16 meisjes: top 8
 • U14 + U16 jongens: top 8
 • U18, U21, SEN, MAS dames: top 8
 • U18, U21, SEN, MAS heren: top 8

Per categorie vindt een parallelwedstrijd plaatst waaruit per categorie de prijzen en seriepunten worden verdeeld.

SNOWSTAR
Deelname voor poules U8 t/m U10, geen puntenlimiet.
En uitsluitend voor U12 die niet aan NJK-puntenlimiet voldoen.

N(J)K BAAN
Deelname N(J)K U12.

Deelname N(J)K U14 + U16

Deelname NK vanaf U18

 • U12: < onbekend*
 • U14: < onbekend*
 • U16: < onbekend *
 • U18, U21, SEN, MAS: < onbekend*

Helm- & beugelplicht

Er geldt voor alle deelnemers van de (inter)nationale wedstrijden een helmplicht. Voor de categorie U14 en U16 geldt er een beugelplicht. Voor de leeftijdscategorieën U18 en ouder geldt een dringend advies om op het onderdeel slalom van een beugel en/of een tanden bitje gebruik te maken.

Helmen met spoilers of andere uitsteeksels, anders dan de originele staat zoals door de fabrikant is ontworpen en gefabriceerd, zijn niet toegestaan (zoals helmhoezen, stickers voor camera's etc.).

 

Reglement Alpine Ski

Tijdens de Nationale wedstrijden wordt er gehouden aan de Reglement Alpine Ski 2022. Deze is nog niet uitgegeven.

 

NskiV-punten & Ranglijsten

Hoe werken de nationale ranglijsten?
Tijdens wedstrijden die onder auspiciën van de NSkiV georganiseerd worden zijn de zogenaamde NSkiV punten te verdienen. Het NSkiV puntensysteem is vergelijkbaar met het het F.I.S. puntensysteem van de internationale ski federatie waarbij de beste skiër op 0 punten staat. Hoe minder punten, hoe beter. Op basis van de NSkiV punten een drietal nationale ranglijsten bijgehouden:

 • Baan
 • Slalom sneeuw
 • Reuzenslalom sneeuw

Voor de ranglijsten Slalom sneeuw en Reuzenslalom sneeuw worden aparte ranglijsten gepubliceerd voor jeugd en senioren. De punten van de jeugd en senioren skiërs zijn echter onderling vergelijkbaar.

Hoe worden de NSkiV punten tijdens iedere wedstrijd berekend?
Het wedstrijdresultaat is de som van twee delen:

NSkiV punten(per wedstrijd) = renpunten+wedstrijdtoeslag.

De renpunten worden berekend door het percentage achterstand t.o.v. de winnaar te vermenigvuldigen met een factor. Deze factor verschilt per onderdeel Slalom en Reuzenslalom en wordt ieder jaar overgenomen van de internationale ski federatie F.I.S. De factor dient ervoor dat de punten van een skiër op slalom en reuzenslalom te vergelijken zijn. Op een reuzenslalom zijn de tijdsverschillen procentueel meestal kleiner dan op een slalom. De factor dient om dit verschil te corrigeren.

De renpunten geven slechts de mate van achterstand aan, maar zeggen niet hoe snel de winnaar was ten opzichte van de nummer 1 van de ranglijst. De toeslag doet dit wel. De toeslag geeft aan hoe sterk de wedstrijd bezet was en hoeveel voorsprong de winnaar op de rest had. De toeslag wordt berekend door een berekening gebaseerd op de punten van de beste skiërs aan start en de renpunten(achterstand) van deze skiërs op de snelste van hun geslacht. Per geslacht wordt altijd een aparte toeslag berekend.

De renpunten en de wedstrijd toeslag voor een skiër bij elkaar opgeteld geeft het wedstrijdresultaat voor deze skiër. De snelste dame en heer hebben geen achterstand en dus zijn hun renpunten 0,00. De wedstrijdtoeslag is dus ook gelijk het wedstrijdresultaat van de winnaar per geslacht.

Voor de exacte berekening van renpunten en toeslag zie het reglement alpine wedstrijden. Hoofdstuk 8 bladzijde 63.

Hoeveel ranglijsten komen er per jaar uit?
Jaarlijks wordt er drie keer een ranglijst uitgebracht: Aan het begin van het seizoen(lijst 1), halverwege het seizoen in januari (lijst 2) en na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen (lijst 3)

Hoe worden de ranglijsten opgesteld?
De stand op lijst 1 wordt bepaald door de stand op lijst 3. Voor de baan ranglijst wordt de lijst gecorrigeerd naar 0.

Voorbeeld correctie naar 0: Skier A heeft 20 en -10 als beste resultaten op verschillende banen, zijn stand op lijst 3 wordt 5 punten. Skier A heeft het beste gemiddelde van alle skiërs en wordt lijstaanvoerder. Skier B heeft 20 en 40 geskied. Zijn stand op lijst 3 wordt 30. Op de beginlijst van het volgende seizoen wordt de lijstaanvoerder weer op 0 gezet. Skiër A komt nu op 0 punten te staan. Ook de punten van alle andere skiërs worden hierop gecorrigeerd. Skier B komt op 25 punten te staan.

De stand op lijst 2 wordt bepaald door de meest gunstige van de onderstaande opties:

 1. Het gemiddelde van de beste twee wedstrijdresultaten van periode 1 op het betreffende onderdeel.
 2. De stand op lijst 1 op het betreffende onderdeel.
 3. De F.I.S. punten op het betreffende onderdeel.(niet voor ranglijst baan).
 4. Het beste resultaat uit periode 1 op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20%.(niet voor ranglijst baan).

Je kunt op lijst 2 niet qua punten achteruitgaan, wel verbeteren.

De stand op lijst 3 wordt bepaald door de meest gunstige van de onderstaande opties:

 • Het gemiddelde van de beste twee wedstrijdresultaten in het seizoen op het betreffende onderdeel (baan, slalom, reuzenslalom).Voor de baanranglijst geldt dat de twee beste resultaten moeten zijn behaald op verschillende banen.
 • De stand op lijst 1 van het vorige seizoen op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20%.(Met een minimum van 10 punten voor de sneeuwranglijsten).
 • Het beste wedstrijdresultaat in het seizoen op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20% (niet voor ranglijst baan).
 • De F.I.S. punten op het betreffende onderdeel. (niet voor ranglijst baan).

Maakt het voor de NSkIV punten uit hoeveelste ik op een wedstrijd ben geworden?
Nee. Het gaat voor de NSkiV punten puur om de tijdsachterstand op de snelste per geslacht en om het niveau van de wedstrijd.

Waarom staat de nummer 1 van de baanranglijst op 0,00 punten en van de sneeuwranglijsten op hoger puntenaantal?
Op de baanranglijst staat de beste baanskiër van Nederland op 0,00 punten. Op de sneeuwranglijsten staat de beste sneeuwskiër op zijn of haar F.I.S wereldranglijst punten op dit onderdeel. De punten op de sneeuwranglijst vormen op deze manier een vergelijk met de beste skiërs van de wereld in plaats van alleen met de beste skiërs van Nederland. Voor de baanranglijst is een dergelijk vergelijk niet mogelijk aangezien er hiervoor geen internationale ranglijst bestaat. Op de nationale sneeuwranglijst kan een skiër niet slechter komen te staan dan zijn/haar F.I.S. punten op de betreffende discipline, wel beter. Op basis van resultaten behaald op NSkIV wedstrijden kun je niet beter komen te staan dan de FIS punten van de beste NSkiV Licentiehouder.

Voorbeeld: De beste NSkiV licentiehouder op de slalom F.I.S ranglijst staat op 20 punten. Deze(of een andere) licentiehouder skiet 2x 10 punten op een Nederlandse wedstrijd. De stand op de nationale ranglijst voor de volgende periode zou normaal gesproken voor de skiër uit het voorbeeld 10 punten zijn(gemiddelde van 2x 10), echter vanwege bovengenoemde regel zal zijn/haar stand 20 punten bedragen.

Kan ik aan de hand van de NSkiV sneeuwpunten voorspellen hoeveel FIS punten ik kan skiën?
Ongeveer. De berekening van de NSkiV sneeuwpunten is zo opgezet dat deze vergelijking zo nauwkeurig mogelijk is. Om deze reden wordt op pistes die niet aan FIS normen voldoen een extra getal bij de wedstrijdtoeslag opgeteld. Voor details over de extra piste toeslag zie Reglement Alpine wedstrijden artikel 3.4 blz 10. Echter 100% voorspelling is niet mogelijk. Onder meer door de vaak hogere startnummers en uitgesleten piste op FIS wedstrijden.

Social Media

Het is mogelijk om van het Youtube-kanaal een gebruikersnaam en wachtwoord te krijgen, om er vervolgens filmpjes & foto's op te plaatsen. Mede-beheerder worden op onze Facebook & Twitter accounts? Neem contact op met Ricardo pws@skipistenieuwegein.nl .