Handleiding

Vind hier alle informatie over het skiteam, deze website, de NskiV en het wedstrijdcircuit.

Het Skiteam

 • Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat
 • Groepen
 • Trainers
 • Trainingstijden
 • Website
  • Mijn account
  • Inschrijven
  • Uitschrijven
 • Social Media

Wedstrijdcircuit

 • Nederlandse Ski Vereniging
 • WinterNet
 • Wedstrijdlicentie
 • Uitkomen voor Skiteam NWG
 • Skibanen & Skiteams
 • Leeftijdscategorieën
 • Wedstrijdafkortingen
 • Wedstrijdsoorten
 • Voorwaarden deelname aan wedstrijden
 • Helm- & beugelplicht
 • Reglement Alpine Ski
 • NskiV-punten & Ranglijsten

Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat

Het Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat (PWS) bij Skiteam Nieuwegein is Renate. Haar taak is om contact te houden met de Nederlandse Skivereniging (NskiV), de PWS'ers van andere skiteams en Skipiste Nieuwegein. Informatie van hen zal zij doorsturen aan leden van Skiteam Nieuwegein. De PWS organiseert ook de wedstrijden op eigen baan (Skipiste Nieuwegein). Verder regelt zij in samenwerking met Ricardo de inschrijvingen voor de wedstrijden. Voor al je vragen over het Skiteam, wedstrijdskiën enzovoorts kan je terecht bij haar. Haar email-adres is pws@skipistenieuwegein.nl


Groepen

 • Groep 1 - Ricardo
 • Groep 2 - Jordy / Inge
 • Groep 3 - Ton
 • Groep 4 - Ricardo
 • Groep 5 - Jordy / Inge
 • Groep 6 - Ton

Trainers

De trainers van Skiteam Nieuwegein zijn: Ton Quaadgras (Landes Skileraar), Ricardo van der Vooren (Landes Skileraar), Jordy Lissenberg (Landes Skileraar) en Inge Metselaar (Frans gediplomeerd). Zij zullen de trainingen op Skipiste Nieuwegein geven. Verder zal er bij genoeg deelnemers van Skiteam Nieuwegein een trainer of coach mee gaan bij de Kidscup Baan, Puntenwedstrijden Baan en het Nederlands Kampioenschap Baan.


Trainingstijden

Skiteam Nieuwegein traint iedere dinsdag en vrijdag: groep 1, 2 en 3 trainen van 16:30 tot 18:00 uur en groep 4, 5 en 6 van 18:00 tot 19:30 uur.

Website

De website van Skiteam Nieuwegein iswww.skiteamnieuwegein.nl. Op de website vind je informatie over het skiteam en wedstrijdskiën, ook vind je hier het laatste nieuws, de wedstrijdkalender en alle uitslagen. Daarnaast kan je als lid van Skiteam Nieuwegein inloggen op de website en je inschrijven voor wedstrijden. De webmaster van de website is Ricardo.

Mijn account
Elk gezin van het skiteam heeft een eigen account voor deze website. Inloggen kan door bovenin de website op "Inloggen / Mijn account" te klikken.

Op de accountpagina kan je je naam, adresgegevens, telefoonnummer en mailadres wijzigen. In de blauwe kolom zie je de gezinsleden, via het potloodje kan je een profielfoto toevoegen. Profielgegevens kunnen alleen gewijzigd worden door Ricardo.

Inschrijven voor wedstrijden

Inschrijven is via deze website enkel mogelijk voor nationale puntenwedstrijden op de baan en in de sneeuw. Voor inschrijving van seriewedstrijden en Nederlands kampioenschappen moet je zijn op www.nskiv.org. De inschrijvingen die via deze website verlopen zullen één maand voor wedstrijdaanvang geopend worden en sluiten op de uiterlijke inschrijfdatum om 19:00 uur.

Hoe werkt het?

 1. Klik bovenin de website op "Inloggen / Mijn account".
 2. Klik de account pagina weg (via het grote blauwe kruis rechts bovenin).
 3. Klik in het menu op "Wedstrijden" en bij de betreffende wedstrijd op "Meer info / Inschrijven".
 4. De wedstrijdpagina opent, hier vind je alle informatie over de wedstrijd. Klik op de button "Profiel[en] inschrijven".
 5. Selecteer de deelnemende familieleden en klik daarna op "Schrijf Profiel in".
 6. In de blauwe kolom zie je welke profielen je hebt ingeschreven.
 7. Onderaan de wedstrijdpagina kan je zien wie er nog meer zijn ingeschreven.


Uitschrijven voor wedstrijden

Uitschrijven kan tot en met de uiterlijke inschrijfdatum om 19:00 uur, daarna verloopt de afmelding voor een wedstrijd via Renate.

Hoe werkt het?

 1. Log in en ga naar de betreffende wedstrijd.
 2. In de blauwe kolom zie je welke profielen je reeds hebt ingeschreven.
 3. Klik bij de betreffende persoon op "Uitschrijven" en bevestig.

Social Media

Het is mogelijk om van het Youtube-kanaal en het Picasa-webalbum een gebruikersnaam en wachtwoord te krijgen, om er vervolgens filmpjes & foto's op te plaatsen. Mede-beheerder worden op onze Facebook & Twitter accounts? Neem contact op met Ricardo info@skiteamnieuwegein.nl .


Nederlandse Skivereniging

Het wedstrijdcircuit is in handen van de Nederlandse Ski Vereniging (NskiV), zij maken de wedstrijdkalender tot stand, regelen de licenties, organiseren seriewedstrijden, Nederlandse Kampioenschappen en houden de database met puntentelling van iedere skiër bij. De website van de Nederlandse Skivereniging is https://www.wintersport.nl/nk-2017, de website van het wedstrijdcircuit is http://www.nskiv.org/.


Winternet

WinterNet is het intranet van nskiv.org, hier kan je je inschrijven voor seriewedstrijden (Kids Cup en 2Race) en Nederlandse Kampioenschappen.


Wedstrijdlicentie

Voor deelname aan skiwedstrijden en aangepaste skiwedstrijden van het wedstrijdcircuit van de NSkiV op de kunstbaan, in de sneeuwhal of in de Alpen, heb je een wedstrijdlicentie nodig. Een wedstrijdlicentie voor seizoen 2016-2017 kan je aanvragen vanaf geboortejaar 2010 en ouder.

Aanvraagprocedure
Deze licentie kan je online aanvragen via de website van de Nederlandse Ski Vereniging. Een van de voorwaarden om een licentie aan te vragen is, dat men lid moet zijn van de Nederlandse Ski Vereniging

Let op! Je moet de wedstrijdlicentie minimaal 10 dagen voorafgaand aan de eerste wedstrijd waaraan je wilt meedoen hebben aangevraagd.

De licentie is geldig voor het wedstrijdseizoen waarin deze is aangevraagd.

Bekijk hier de bron


Uitkomen voor Skiteam Nieuwegein

Als lid van Skiteam Nieuwegein kom je tijdens de wedstrijden uit voor Skiteam Nieuwegein, tijdens de aanvraag van je eerste licentie meld je dat aan het sportsecretariaat. Geef je niets door, dan word je als individueel deelnemer geregistreerd.


Skibanen & skiteams


LocatieLocatie afkortingSkiteamSkiteam afkortingReisduur vanuit NWG
Alpine World OssOSSAlpine World OssAWO45 min
Ski- & Skatecentrum BergschenhoekBGHOutdoor Skiracing Bergschenhoek / Wedstrijdteam BergschenhoekOSR / WSB40 min
Skicentrum DrechtstedenDORSkiteam Dordrecht / Skiselectie DrechtstedenSTD-SSD45 min
Skibaan de SchansDESSkiteam De SchansDES50 min
Skibaan de DousbergMAASkiteam LimburgSTL2 u
Skicentrum HoofddorpHFDSkiteam HoofddorpHOO45 min.
Il PrimoILPIl PrimoILP50 min
Skipiste NieuwegeinNWGSkiteam NieuwegeinNWGThuis
SkiCentrum MoserSCM-1 u 40 min
Skicentrum SoesterbergSTBSkiteam SoesterbergSTB20 min
Skibaan WezuperbrugWEZ-1 u 50 min
Skibaan WolfskamerWOLAlpineteam WolfskamerWOL35 minuten
Skicentrum WijchensebergALV-60 minuten

Leeftijdscategorieën

PouleAfkortingGeboortejaarGeboortejaar
BenjaminsBEN20092010
Aspiranten 1ASP-120072008
Aspiranten 2ASP-220052006
Scholieren 1SCHOL-120032004
Scholieren 2SCHOL-220012002
Junioren 1JUN-119992000
Junioren 2JUN-21996 t/m1998
SeniorenSEN1987 t/m1995
MastersMAS1986 en ouder

Geldig voor seizoen 2016/2017

Wedstrijdafkortingen

NPWBNationale Puntenwedstrijd Baan
NPWSNationale Puntenwedstrijd Sneeuw
KCBKids Cup Baan
KCSKids Cup Sneeuw
MCMasters Cup
2RC2Race
CKClubkampioenschappen
NJKNederlands Jeugd Kampioenschap
NKNederlands Kampioenschap
OWOpen Wedstrijd
SNSnowStar

Wedstrijdsoorten

NATIONALE PUNTENWEDSTRIJD BAAN
De Puntenwedstrijden baan (NPWB) worden gehouden op de verschillende borstelbanen van Nederland. Iedereen met een wedstrijdlicentie mag deelnemen aan deze wedstrijden, tenzij anders aangegeven door de organiserende club. Met een NPWB ski je drie manchés in één dezelfde slalom (AAA), je zet dus drie tijden neer. De twee snelste tijden worden bij elkaar opgeteld en daarvan wordt het gemiddelde genomen, de snelste drie gemiddelde tijden in elke poule krijgen een prijs (zie indeling leeftijdscategorieën), tenzij anders aangegeven op de uitnodiging. Tijdens deze wedstrijden ski je ook zogenaamde NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via deze site.

NATIONALE PUNTENWEDSTRIJD SNEEUW
De Puntenwedstrijden sneeuw (NPWS) worden gehouden in de verschillende sneeuwhallen in Nederland en in skigebieden in Duitsland en Oostenrijk. Iedereen met een wedstrijdlicentie mag deelnemen aan deze wedstrijden, tenzij anders aangegeven door de organiserende club. Met een NPWS ski je twee manchés (AA of AB), je zet dus twee tijden neer. Tijdens deze wedstrijden ski je ook zogenaamde NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via deze site.

KIDSCUP BAAN
De Kidscup Baan (KCB) is een seriewedstrijd en wordt samen met een skiteam georganiseerd door de NskiV . De Kidscup Baan is bedoelt voor iedereen met een wedstrijdlicentie in de poules Aspiranten I tot en met Scholieren II (geboortjejaar 2001 t/m 2008). Verder wordt er een puntenlimiet geïst voor deelname (zie Voorwaarden deelname aan wedstrijden). De Kidscup Baan bestaat uit zes wedstrijden per seizoen, waarvan er telkens twee wedstrijden op één dag en op één baan worden gehouden. De Kidscup baan vindt dus per seizoen plaats op drie verschillende dagen en skibanen. Er worden per Kidscup dag twee slaloms gestoken, een A-slalom en een B-slalom, bij wedstrijd één van die dag ski je slalom-A en vervolgens slalom-B. Bij wedstrijd twee van die dag ski je slalom-B en vervolgens weer slalom-A (ABBA). Bij elke wedstrijd wordt er gekeken naar je eindtijd (tijd slalom A+tijd slalom B), de snelste drie krijgen een prijs. Omdat het een seriewedstrijd is, bouw je in je eigen leeftijdscategorie per wedstrijd seriepunten op, de snelste krijgt de meeste punten, de langzaamste de minste. Wie er uiteindelijk bij de Finale Kidscup de meeste seriepunten heeft, ontvangt een prijs. Verder ski je tijdens de Kidscup ook nog de NSKIV-Punten eraf (zie NSKIV-Punten). Inschrijven voor deze wedstrijd gaat via WinterNet (nskiv.org).

2RACE
De 2R@ce (2RC) is een seriewedstrijd van drie verschillende wedstrijddagen, bedoeld voor de poules scholieren 1 en 2, junioren, senioren en masters. Dit is een wedstrijd waarbij alle skiërs eerst aan een slalomwedstrijd deelnemen en daarna aan de parallelslaom. Voor kwalificatie voor de parallelslalom geldt de totaaltijd van de twee beste omlopen uit de voorafgaande NPWB. De top 8 van de volgende leeftijdscategorieën kwalificeert zich voor de 2R@ce (parallel) en skiet per leeftijdscategorie tegen elkaar.

-Top 8 meisje scholieren

-Top 8 jongens scholieren

-Top 8 heren JSM

-Top 8 dames JSM

Inschrijven verloopt automatisch bij inschrijving voorafgaande NPWB.

Voorwaarden deelname aan wedstrijden

NATIONALE PUNTEN WEDSTRIJD BAAN
Alle leeftijdscategorieën. Geen puntenlimiet.

KIDS CUP BAAN
Deelname voor poules Aspiranten I tot en met Scholieren II.

 • Aspiranten: < 400 nskiv-punten baan
 • Scholieren: < 300 nskiv-punten baan

Op het moment van inschrijving geldige puntenlijst of voorafgaande aan de eerste Kids Cup baan twee wedstrijdresultaten behalen waarvan het gemiddelde aan de bovenstaande limiet voldoet.

2RACE
Deelname voor geboortejaar 2004 en ouder. Geen puntenlimiet. Kwalificatie vindt plaats op de wedstrijddag zelf tijdens de NPWB voorafgaand aan de 2R@ce. De volgende skiërs plaatsen zich voor de 2R@ce (parallel).

 • Scholieren meisjes: top 8
 • Scholieren jongens: top 8
 • JSM dames: top 8
 • JSM heren: top 8

Per categorie vindt een parallelwedstrijd plaatst waaruit per categorie de prijzen en seriepunten worden verdeeld.

SNOWSTAR
Deelname voor geboortejaar 2010 t/m 2005.

Geen puntenlimiet
Uitsluitend voor geboortejaar 2005 en 2006 die niet aan NJK-puntenlimiet voldoen.

N(J)K BAAN
Deelname N(J)K aspiranten voor geboortejaar 2005 en 2006.

Deelname N(J)K scholieren voor 2004 -2001

Deelname NK voor geboortejaar 2000 en ouder.

 • Aspiranten 2: < 300 nskiv-punten baan*
 • Scholieren 1: < 250 nskiv-punten baan*
 • Scholieren 2: < 200 nskiv-punten baan*
 • Junioren/Senioren/Masters: < 200 nskiv-punten baan*

* Een stand op de nationale ranglijst baan 2016-2017 of een lijst NSkiV-baanpunten in het verleden.

Helm- & beugelplicht

Er geldt voor alle deelnemers van de (inter)nationale wedstrijden een helmplicht. Voor de categorie Scholieren I en II geldt er een beugelplicht. Voor de leeftijdscategorieën vallend onder senioren (categorie junioren I en ouder) geldt een dringend advies om op het onderdeel slalom van een beugel en/of een tanden bitje gebruik te maken.

Helmen met spoilers of andere uitsteeksels, anders dan de originele staat zoals door de fabrikant is ontworpen en gefabriceerd, zijn niet toegestaan (zoals helmhoezen, stickers voor camera's etc.).


Reglement Alpine Ski

Tijdens de Nationale wedstrijden wordt er gehouden aan de Reglement Alpine Ski.

Download

NskiV-punten & Ranglijsten

Hoe werken de nationale ranglijsten?
Tijdens wedstrijden die onder auspiciën van de NSkiV georganiseerd worden zijn de zogenaamde NSkiV punten te verdienen. Het NSkiV puntensysteem is vergelijkbaar met het het F.I.S. puntensysteem van de internationale ski federatie waarbij de beste skiër op 0 punten staat. Hoe minder punten, hoe beter. Op basis van de NSkiV punten een drietal nationale ranglijsten bijgehouden:

 • Baan
 • Slalom sneeuw
 • Reuzenslalom sneeuw

Voor de ranglijsten Slalom sneeuw en Reuzenslalom sneeuw worden aparte ranglijsten gepubliceerd voor jeugd en senioren. De punten van de jeugd en senioren skiërs zijn echter onderling vergelijkbaar.

Hoe worden de NSkiV punten tijdens iedere wedstrijd berekend?
Het wedstrijdresultaat is de som van twee delen:

NSkiV punten(per wedstrijd) = renpunten+wedstrijdtoeslag.

De renpunten worden berekend door het percentage achterstand t.o.v. de winnaar te vermenigvuldigen met een factor. Deze factor verschilt per onderdeel Slalom en Reuzenslalom en wordt ieder jaar overgenomen van de internationale ski federatie F.I.S. De factor dient ervoor dat de punten van een skiër op slalom en reuzenslalom te vergelijken zijn. Op een reuzenslalom zijn de tijdsverschillen procentueel meestal kleiner dan op een slalom. De factor dient om dit verschil te corrigeren.

De renpunten geven slechts de mate van achterstand aan, maar zeggen niet hoe snel de winnaar was ten opzichte van de nummer 1 van de ranglijst. De toeslag doet dit wel. De toeslag geeft aan hoe sterk de wedstrijd bezet was en hoeveel voorsprong de winnaar op de rest had. De toeslag wordt berekend door een berekening gebaseerd op de punten van de beste skiërs aan start en de renpunten(achterstand) van deze skiërs op de snelste van hun geslacht. Per geslacht wordt altijd een aparte toeslag berekend.

De renpunten en de wedstrijd toeslag voor een skiër bij elkaar opgeteld geeft het wedstrijdresultaat voor deze skiër. De snelste dame en heer hebben geen achterstand en dus zijn hun renpunten 0,00. De wedstrijdtoeslag is dus ook gelijk het wedstrijdresultaat van de winnaar per geslacht.

Voor de exacte berekening van renpunten en toeslag zie het reglement alpine wedstrijden. Hoofdstuk 8 bladzijde 63.

Hoeveel ranglijsten komen er per jaar uit?
Jaarlijks wordt er drie keer een ranglijst uitgebracht: Aan het begin van het seizoen(lijst 1), halverwege het seizoen in januari (lijst 2) en na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen (lijst 3)

Hoe worden de ranglijsten opgesteld?
De stand op lijst 1 wordt bepaald door de stand op lijst 3. Voor de baan ranglijst wordt de lijst gecorrigeerd naar 0.

Voorbeeld correctie naar 0: Skier A heeft 20 en -10 als beste resultaten op verschillende banen, zijn stand op lijst 3 wordt 5 punten. Skier A heeft het beste gemiddelde van alle skiërs en wordt lijstaanvoerder. Skier B heeft 20 en 40 geskied. Zijn stand op lijst 3 wordt 30. Op de beginlijst van het volgende seizoen wordt de lijstaanvoerder weer op 0 gezet. Skiër A komt nu op 0 punten te staan. Ook de punten van alle andere skiërs worden hierop gecorrigeerd. Skier B komt op 25 punten te staan.

De stand op lijst 2 wordt bepaald door de meest gunstige van de onderstaande opties:

 1. Het gemiddelde van de beste twee wedstrijdresultaten van periode 1 op het betreffende onderdeel.
 2. De stand op lijst 1 op het betreffende onderdeel.
 3. De F.I.S. punten op het betreffende onderdeel.(niet voor ranglijst baan).
 4. Het beste resultaat uit periode 1 op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20%.(niet voor ranglijst baan).

Je kunt op lijst 2 niet qua punten achteruitgaan, wel verbeteren.

De stand op lijst 3 wordt bepaald door de meest gunstige van de onderstaande opties:

 • Het gemiddelde van de beste twee wedstrijdresultaten in het seizoen op het betreffende onderdeel (baan, slalom, reuzenslalom).Voor de baanranglijst geldt dat de twee beste resultaten moeten zijn behaald op verschillende banen.
 • De stand op lijst 1 van het vorige seizoen op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20%.(Met een minimum van 10 punten voor de sneeuwranglijsten).
 • Het beste wedstrijdresultaat in het seizoen op het betreffende onderdeel vermenigvuldigd met 20% (niet voor ranglijst baan).
 • De F.I.S. punten op het betreffende onderdeel. (niet voor ranglijst baan).

Maakt het voor de NSkIV punten uit hoeveelste ik op een wedstrijd ben geworden?
Nee. Het gaat voor de NSkiV punten puur om de tijdsachterstand op de snelste per geslacht en om het niveau van de wedstrijd.

Waarom staat de nummer 1 van de baanranglijst op 0,00 punten en van de sneeuwranglijsten op hoger puntenaantal?
Op de baanranglijst staat de beste baanskiër van Nederland op 0,00 punten. Op de sneeuwranglijsten staat de beste sneeuwskiër op zijn of haar F.I.S wereldranglijst punten op dit onderdeel. De punten op de sneeuwranglijst vormen op deze manier een vergelijk met de beste skiërs van de wereld in plaats van alleen met de beste skiërs van Nederland. Voor de baanranglijst is een dergelijk vergelijk niet mogelijk aangezien er hiervoor geen internationale ranglijst bestaat. Op de nationale sneeuwranglijst kan een skiër niet slechter komen te staan dan zijn/haar F.I.S. punten op de betreffende discipline, wel beter. Op basis van resultaten behaald op NSkIV wedstrijden kun je niet beter komen te staan dan de FIS punten van de beste NSkiV Licentiehouder.

Voorbeeld: De beste NSkiV licentiehouder op de slalom F.I.S ranglijst staat op 20 punten. Deze(of een andere) licentiehouder skiet 2x 10 punten op een Nederlandse wedstrijd. De stand op de nationale ranglijst voor de volgende periode zou normaal gesproken voor de skiër uit het voorbeeld 10 punten zijn(gemiddelde van 2x 10), echter vanwege bovengenoemde regel zal zijn/haar stand 20 punten bedragen.


Kan ik aan de hand van de NSkiV sneeuwpunten voorspellen hoeveel FIS punten ik kan skiën?
Ongeveer. De berekening van de NSkiV sneeuwpunten is zo opgezet dat deze vergelijking zo nauwkeurig mogelijk is. Om deze reden wordt op pistes die niet aan FIS normen voldoen een extra getal bij de wedstrijdtoeslag opgeteld. Voor details over de extra piste toeslag zie Reglement Alpine wedstrijden artikel 3.4 blz 10. Echter 100% voorspelling is niet mogelijk. Onder meer door de vaak hogere startnummers en uitgesleten piste op FIS wedstrijden.